MICROBIOLOGICAL ASPECTS OF FRESH FRUITS PROCCESSED BY IONIZED AIR

D. S. Stepanenko, N. V. Tarusova, P. V. Gogunskaia

Abstract


Influence of ionized air on microbiological indices of fresh cherry fruits was studied. The cherry fruits were processed by ionized corona discharge flow. The number of epiphytic microbial flora on fresh cherry fruits’ cover depends upon voltage of ionized flow, process exposure, and storage duration.

The processing of ionized air of any concentration decreases the number of microbial flora on its cover. The cherry fruits stored with ionized air application resist to disease excitants much more longer in comparison of unprocessed fruits. Herein the experimental fruits processed by ionized air keep market condition, taste, flavor, and    tough consistency. Fresh cherry fruits stored with ionized air application are completely safe for human health according to microbiological indices.


Full Text:

PDF

References


Базарова, В. И. (1979). Применение озона при хранении яблок. В Проблемы качества и биологической ценности пищевых продуктов. Ленинград.

Болога, М. К. (1982). Исследование влияния газового разряда на жизнедеятельность микроорганизмов. Электронная обработка материалов, 2, 62 –65.

Бронникова, И. И., Штшкина, Н. С., Смирнова, Г. Г. (1990). Гигиеническое изучение апельсинов, подвергшихся электронной обработке с целью удлинения их сроков хранения. Гигиена и санитария, 7, 32–34.

Будько, Н. П. (1982). Исследование процесса ионизации и озонирования воздушной среды в картофелехранилищах (дис. канд. техн. наук: 05.20.02). Киев.

Бут, А. И. (1977). Применение электронно-ионной технологии в пищевой промышленности. Москва: Пищевая промышленность.

Бырдаров, С. (1965). Экспериментальная микология. София: Медицина и физкультура.

Гаубер-Швенк, Г. (2004). Харчування: dtv-Atlas. Київ: Знання-Прес.

ГОСТ 10444.15-94. Продукты пищевые. Методы определения количества мезофильных аэробных и факультативно-анаэробных микроорганизмов.

ГОСТ 30518-97. Продукты пищевые. Методы выявления и определения количества бактерий группы кишечных палочек (колиформных бактерий).

ГОСТ 10444.12-88. Продукты пищевые. Метод определения дрожжей и плесневых грибов

Доспехов, Б.А. (1985). Методика полевого опыта. Москва: Агропромиздат.

Ковальская, Л.П., Силаева, С. В. (1966). О характере микробиологической порчи плодов и овощей, обработанных ионизирующими излучениями. Консервная и овощесушильная промышленность, 5, 33–37.

Лакин, Г. Ф. (1990). Биометрия. Москва: Высшая школа.

Медико-биологические требования и санитарные нормы качества продовольственного сырья и пищевых продуктов. МЗ СССР №5061-89. Доп. №122 12/805 от 19.11.1991.

Мейнелл Д., Мейнелл, Д. (1967). Экспериментальная микробиология. Москва: Мир.

Мусина, Л.Т. (2001). Физиология бактерий (часть 1, 2). Казань: КГМУ.

Шегель, Г. (1987). Общая микробиология. Уфа: Ихтик.

REFERENCES

Bazarova, V.I. ( 1979). Usage of ozone in apple conservation. In Problems of quality and biological value of food. Leningrad.

Bologa, M. K. (1982). Research of influence of gas discharges on microbial activity. Electronic materials processing, 2, 62 –65.

Bronnikova, I. I., Shishkina, N. S. & Smirnova, G. G. (1990). Hygienic Research of oranges electronic processing towards lengthening of their keeping period. Hygiene and Sanitary, 7, 32 – 34.

Budko, N. P. (1982). Research of Air Ionization and Ozonation in Potato Storages (Doctoral dissertation). Кiev,.

But, A. I. (1977). Application of electronic-ion technology in food industry. In Food Industry. Moscow: Food Industry.

Byrdarov, S. (1965). Experimental Mycology. Sofia: Medicine and Physical Culture.

Gauder-Shvenk, G. (2004). Feeding: dtv-Atlas. Кiev.

Test Method of Mesophylic Aerobic and Optionally Anaerobic Microorganisms Count. Foods. National State Standard 10444.12-88.

Test Methods of E. Coli counts (Coliforming bacteria). Foods. National State Standard 10444.12-88.

Yeasts and Mold Fungi Test Methods. Foods. National State Standard 10444.12-88.

Dospekhov, B. A. (1985). Methodic of Field Experiment. Мoscow: Agropromizdat.

Kovalskaia, L. P. & Silaeva, S. V. (1966). Towards the character of microbiological decay of fruits and vegetables processed with ionizing radiation. Cannery and Vegetable Drying Industry, 5, 33 – 37.

Lakin, G. F. (1990). Biometry. Moscow: V. Shkola.

Biomedical Requirements and Sanitary Standards of Quality of Food Staples and Foods. USSR Ministry of Health. 5061-89. Supplement 122 12/805. 19.11.1991.

Maynell, D. & Maynell, E. (1967). Experimental Microbiology. Мoscow: Mir.

Musina, L. T. (2001). Bacterial Physiology (Part 1, 2). Kazan: Kazan State Medicine University.

Shegel, G. (1987). General Microbiology. Ufa: Ichtik.




DOI: http://dx.doi.org/10.15421/20122_14

Article Metrics

Metrics Loading ...

Metrics powered by PLOS ALM

Refbacks

  • There are currently no refbacks.




Since April 2018 Journal changed the editorial policy and starts to be published exclusively in English, and changed its main site into www.ujecology.com

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

© 2017 Ukrainian Journal of Ecology. ISSN 2520-2138